dijous, 13 d’octubre del 2011

II Jornades d'ètica i educació. Ètica i literatura

Aquestes Jornades, que tindran lloc els dies 21 i 22 d’octubre versaran sobre la relació entre ètica i literatura.
La nostra cultura occidental ha pensat l’ètica des de la filosofia, des de la raó, des de principis universals, absoluts i immutables. Tal vegada hi hauria una altra manera diferent de pensar l’ètica. En aquesta jornada intentarem pensar l’ètica des d’una nova perspectiva: la literatura, és a dir, des de la sensibilitat, les situacions, l’ambigüitat, les relacions, els contextos...

L’educació comença quan s’estableix una relació ètica, és a dir, quan se sent la veu de l’altre i s’hi vol donar resposta. La veu de l’alumne interpel·la al mestre, li fa una demanda; el mestre ha de saber escoltar i respondre a la seva demanda, sense esperar res a canvi, en un acte de responsabilitat.

L’ètica no prescriu. Per això quan parlem d’educació ètica no podem definir quins continguts s’han d’ensenyar, ni com s’han d’ensenyar. Quan parlem d’ètica ens referim a l’acolliment, a la resposta que donem davant la demanda de l’altre. Com es fa? Com s’ensenya? No ho sabem. O sabem que no hi ha una manera única de fer-ho. La resposta ètica sempre és singular i interpretable. És per aquest motiu que interessa plantejar la relació entre l’ètica i la literatura, perquè el text literari també ens mostra maneres, no exemplars, de donar resposta a situacions de la vida.

En aquestes II Jornades d'ètica i educació volem obrir la nostra mirada cap a espais de l’actuació humana on tot queda irremeiablement obert, perquè ningú pot prescriure una interpretació.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

Responsabilitat Global: Empreses que inspiren futur / Empresas que inspiran futuro

Responsabilitat Global: Empreses que inspiren futur / Empresas que inspiran futuro


En els darrers anys, l'emprenedoria social s'ha convertit en una de les àrees més innovadores de reflexió i d'acció sobre les implicacions socials de l'activitat econòmica. Es tracta d'iniciatives emprenedores que, juntament amb la creació de riquesa i d'ocupació, es plantegen deliberadament la producció d'un benefici per a la societat. Aquest plantejament es diferencia clarament de la responsabilitat social de l'empresa, ja que no es tracta només d'introduir valors ètics en la pràctica empresarial, sinó de situar la consecució d'objectius socials de justícia, de solidaritat i de sostenibilitat al cor de l'emprenedoria.

L'Institut d'Innovació Social, amb el suport de la Diputació de Barcelona i CatalunyaCaixa, ha dut a terme una recerca que ha donat com a fruit una publicació i el documental Empresas que inspiran futuro del que publiquem el link.