dissabte, 5 de febrer del 2011

EL DOL (II) article febrer El Dol i els infants

En aquest article del mes de febrer us explicarem com perceben la mort els infants, què significa pels nens i nenes la mort a les diferents etapes de la infància.

Els infants menors de cinc anys no poden entendre que la mort és un estat definitiu i irreversible, al contrari, pensen que és un estat transitori com el fet de dormir. Si per exemple li preguntem a un nen o una nena de tres anys què li passa a la mare del bambi a la pel.lícula, potser ens diuen que ha mort, però si li preguntem com es quedarà una vegada hagi mort, és possible que ens digui que anirà a l’hospital a que la curin i allà li donaran un medicament que li anirà molt bé per trobar-se millor.

Posteriorment, entre els cinc i els nou anys, ja entenen el concepte irreversible de la mort però encara els costa assimilar que tothom ha de morir algun dia o altre.

Quan el nen o nena ja és capaç d’entendre la irreversibilitat de la mort, el dol s’assembla al d'un adult.

Fonamentalment el dol en la infància passa per tres fases fonamentals segons Bowlby (1983):
a) Fase de protesta: en què el nen plora i intenta buscar a la mare o al pare o persona estimada
b) Desesperança: mica en mica deixa de plorar encara que segueix esperant que el pare o la mare tornin
c) Desvinculació. Es deixa d’esperar el retorn

Com bé sabreu, el dol no només apareix quan es mor alguna persona del nostre entorn, també pot succeïr per perdre circumstàncies vitals concretes (una feina, una casa, etc..) Per tant, nosaltres ens estem centrant en la pèrdua parental (mare i/o pare).

Cal esmentar que la pèrdua d’una mare o d’un pare és un dels fenòmens més estressants que poden ocòrrer en una família. La manera en què les persones que estiguin al voltant del nen o nena (especialment el pare o la mare que sobreviu) gestionin el dol, influirà moltíssim en l’infant.

Així mateix, el fet de no elaborar correctament un dol durant la infància pot ocasionar problemes psicològics posteriors durant l’adolescència i la maduresa. Brown i Harris (1977) van realitzar un estudi en què es relacionava la pèrdua parental en la infància i la depressió en dones adultes. Les conclusions varen demostrar que el fet d’haver perdut el pare o la mare abans dels 11 anys podia ser un factor de vulnerabilitat o d’influència a l’hora de desenvolupar una depressió. És a dir, pel fet d’haver perdut el pare o la mare no significa que s’hagi de produïr una depressió però si és un factor de predisposició
en la persona.

En el proper article parlarem del dol en les separacions i divorcis. Esperem que us interessi el tema tant com a nosaltres





dijous, 3 de febrer del 2011

Proximas jornadas Getting contacts!

Organiza : Centro de Negocios Sant Cugat @Via Augusta , 15 – 25 Sant Cugat del Vallès 08174 ( frente Centro Comercial )
Colaboran : CIT Ajuntament de Sant Cugat , Rubí i Cerdanyola
COPEVO Consorci Promoció Econòmica Vallès Ocidental
Patrocinio : Catalunya Caixa

 
Aforo limitado a 125 asistentes .


Encuentro pensado para:
Nuevos-as emprendedores-as , empresas de reciente creación y empresas con nuevos proyectos.

Programa :

9’15h Apertura puertas

9’30h Inscripción de los participante sy entrega documentación personal

10’00 h Conferencia : Networking y protección de datos

Claves de éxito y gestión de datos . A cargo de Belén Martín i Rial

11’00 h Pausa – café – visita de las instalaciones

11,25 h Getting contacts ! – Networking

14’00 h Cierre de la sesión



Más información : info@gettingcontacts.com 93 001.44.78 Srta María o Verónica
http://gettingcontacts.com/

¡Nos vemos allí! FOC

diumenge, 30 de gener del 2011

El II Còctels & Blocs comptarà amb la presència de la presidenta de l’ADPC, Carme Freixa

Una trentena de dones ens van acompanyar durant l’estrena del nou format de trobades de blocaires catalanes que organitza Dones en Xarxa, el Còctels & Blocs.

En aquesta primera cita, la convidada d’honor va ser l’antropòloga Trina Milán, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i presidenta de l’associació STIC.CAT - organitzadora dels Premis Blocs Catalunya -, que va causar molt bona impressió a totes les assistents.

Pel segon Còctels & Blocs, que es celebrarà el proper dijous, 10 de febrer, entre les 19 i les 21 hores aproximadament, a la Cocteleria Milano de Barcelona (Ronda Universitat, número 35) (veure mapa), Dones en Xarxa comptarà amb una altra convidada d’excepció.

Es tracta de la periodista i sexòloga Carme Freixa, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) - impulsora del magazine Dones Digital i dels Premis de Comunicació No Sexista - i co-autora, juntament amb la cineasta Susana Koska, del bloc ciber-activista Cicatrices Transgénicas.

Com sempre, les begudes aniran a càrrec de cadascuna de les participants i Dones en Xarxa procurarà el pica-pica.

Per confirmar la teva assistència, envia un e-mail a donesenxarxa@donesenxarxa.cat amb assumpte II Còctels & Blocs, o respon a través de l’esdeveniment que hem creat a Facebook.