dijous, 29 d’abril del 2010

Las Alturas y la Prevención de Riesgos Laborales

Con los objetivos:


  • Desarrollar una cultura de prevención de riesgos laborales entre las personas asistentes.
  • Identificar los conceptos básicos de la prevención.

  • Describir los riesgos más frecuentes.

  • Conocer las partes fundamentales del sistema preventivo.

  • Conocer el marco legislativo de derechos y obligaciones en prevención de riesgos laborales.
Hemos iniciado la formación básica de Prevención de Riesgos Laborales a un grupo de trabajadores de sector de la Limpieza de Edificios. La formación de 110 horas está formada por una parte son presencial y otra a distancia.

En esta sesión presencial impartida por F.O.C. hemos aprendido aspectos tan básicos como los criterios generales de actuación preventiva:

- Identificar los riesgos
- Evitarlos
- Evaluar los no evitables
- Combatirlos en orígen
Y otros aspectos más concretos como el recordar la normativa de uso de Gondólas para trabajos en altura de donde podemos destacar aspectos tan importantes como que las góndolas serán instaladas por personal especializado conocedor del sistema correcto de montaje.
Se deberá hacer una revisión y un mantenimiento de toda la instalación, por el servicio técnico autorizado, como mínimo una vez cada 3 meses.
La prohibición e trabajos debajo de la góndola, así como tajos situados por encima de la misma, mientras se trabaje en ella. En el suelo, la zona que queda bajo la góndola y sus inmediaciones, se acotará para impedir el tránsito, con el fin de evitar la posible caída de objetos y materiales sobre las personas.

Llegando a profundizar tabién en el uso de productos tóxicos y peligrosos para la salud y su buen uso y etiquetaje.



Els Grups segons els estudiosos de la Teoria del Camp

És un fet indiscutible que el començament de l'estudi científic dels grups està molt estretament vinculat amb el nom de Kurt Lewin, creador de la Teoria de Camp i pioner en la Dinàmica de Grups.


La importància dels estudis de Lewin rau en haver demostrat que el comportament individual no s'ha d'entendre tant com fruit de la pròpia voluntat individual, sinó com resultat de la relació dinàmica que l'individu manté amb la situació social més propera, bàsicament, amb el grup; i, al seu torn, que el comportament del grup no s'explica per l'acció de cada un dels seus components, sinó pel conjunt de les interaccions que es produeixen entre els elements de la situació social en la qual tenen lloc.

La Teoria de Camp estudia la dinàmica dels grups, les forces de cohesió que mantenen als individus en el grup o són repel•lits per ell, a les formes d'autoritat que empenyen al grup a realitzar o no les tasques, i les forces que s'exerceixen sobre l'individu com a membre del grup. El problema que intentarà dilucidar fins a la seva mort, K. Lewin serà: quines estructures, i quina dinàmica de grup humà, quin clima de grup, quin tipus de líders permet a un grup humà accedir a l'autenticitat en les seves relacions com també a la creativitat en les seves activitats de grup.

El tot és més que la sumar de les parts, això ens permet entendre que:

- un grup no es pot entendre si observem els seus components d’un en un. Hem de veure com es relacionen.
- qualsevol fenomen de grup depèn del seu entorn, per això els grups reaccionen de forma diferent.

També tenim a Deutsch que parla de la Teoria de la Cooperació i Competitivitat.

Cooperació: interactuant assolim les mateixes metes. La interdependència es crea i ens adaptem millor als canvis.
Competició: si una persona assoleix la meta ja no deixa als altres que hi arribin. Aleshores em pot enganyar i no em té en compte.

A la realitat hi ha una barreja de tot.

Els processos d'interacció a través dels quals ocorre el reforç recíproc no té que veure amb l'intercanvi d'energia sinó amb l'intercanvi d'informació i són per tant comunicatius.

Newcomb considera que l'actitud és una magnitud vectorial que té intensitat i direcció Tota interacció és comunicació. La comunicació ens permet orientar-nos a la mateixa meta i així assolim l’objectiu comú.

Ens acostem més a aquelles persones amb les que ja tenim contacte. Quant més habituats estem a interactuar amb algú més li veiem la part bona.

dilluns, 26 d’abril del 2010

Article Juliol 2010: Última part del Treball sota Pressió

Si al juny parlàvem de la importància de la gestió del temps per a reduir les conseqüències negatives dels factors de pressió a la nostra vida, avui incidirem en un element clau com l’actitud. El punt de vista que mantinguem serà clau, si aquest és relaxat i positiu pot ajudar-nos a valorar el que està succeint de forma més objectiva.

Si no treballem habitualment les nostres emocions podem arribar a oblidar que hi són i que ens afectaran al nostre comportament.

És molt important aprendre a alliberar tota la tensió acumulada durant el dia. Com ho podem fer? massatges, una respiració adequada i tècniques de relaxació...

Si tenim, el que experts anomenen, respiració superficial no ens oxigenarem tot el que precisem i el nostre cos necessitarà aire, que aconseguirà badallant i sospirant, acompanyants clàssics de l’esgotament. Com contrarestem aquesta mancança? la forma més fàcil és sospirant de forma voluntària i fent respiracions lentes i controlades. Així ens obliguem a sentir el propi ritme que ens ajuda a una millor concentració i relaxació.

A l’actitud positiva també l’acompanya el bon humor. Baixem tensió arterial, reduïm estrès i activem sistema immunològic com alguns anticossos i proteïnes. Tots hem sentit a parlar de les endorfines i el seu poder de benestar.

Pensem, qui ens fa riure? què aconseguim fent riure? Tot són efectes positius ens hem d’envoltar d’aquesta atmosfera.

Seguint amb els elements de treball sota pressió, un aspecte que cal tenir controlat és el desequilibri que pot arribar a establir-se entre la feina i la vida familiar.

No saber separar el nostre rol, responsabilitats i obligacions professionals de la nostra vida personal, pot originar conflictes personals amb un mateix com sentiments de culpa, d'incomprensió... Ens hem de fer un plantejament!

Mecanismes de reforç molt bons són crear una xarxa d'amics i companys de feina on hi trobarem suport social. Aquest suport pot ser instrumental, rebre ajuda pràctica quan ens cal, o emocional. Tot serà benvingut.

Si hem parlat del bon humor també direm que per assolir aquests factors la comunicació és vital. Haurem d’aprendre a gestionar els conflictes ja que en moments de tensió no ens comportem igual que quan estem relaxats i fem més patents les diferències entre persones (veure articles resolució conflictes)

Saber treballar en equip, compartir objectius i obligacions, unir esforços, assumir les diferències, ens ajudaran a percebre la pressió i la tensió de manera diferents i trobar els aspectes més enriquidors per a nosaltres i veure les situacions difícils com un procés enriquidor de desenvolupament personal i de mantenir-nos vius i actius dins la societat.

Per acabar aquesta sèrie d’articles de treball sota pressió volem recordar que l’autoconeixement forma part d’una manera molt activa del nostre benestar psicològic i volem defensar que una petita part d’estrès a la nostra vida ens va bé per mantenir-nos actius i ser creatius.

Solucions a l'Ansietat i a l'Estrés?

L'equip del Centre ITAE ens ha presentat aquest Sant Jordi un nou llibre que es diu ANSIESTRÉS.
Ells el defineixen com un llibre que permetrà superar l'ansietat i l'estrés i millorar la qualitat de vida a través dels seus exemples i casos pràctics.

A F.O.C. parlem molts cops de que com a mecanisme de supervivència tenim reaccions instintives d'autoprotecció davant situacions de perill i on cal una adaptació extra; el nostre organisme s'estimula impulsant la nostra capacitat per lluitar o fugir.
Quan ens bloqueja el nostre sistema, és quan som davant d'una ansietat patològica i ens podem arribar a estressar.

Aquest llibre tracta d'això i moltes més coses i el definim com un exemple més de l'estat actual de la societat i de tots aquells factors de pressió que ens envoltem i que començarem a incidir en els nostres articles mensuals; i sobretot ens agrada per què aprofundeix en un tema molt treballat per el Coaching i els Tallers d'Habilitats, com són les Distorsions Cognitives i els Pensaments automàtics.

Un suport més en el nostre dia tant de particulars com professionals i la nostra recomanació especial coneixent de la seva professionalitat!

diumenge, 25 d’abril del 2010

Els Grups segons els estudiosos Sociomètrics

És un fet comú en Psicologia Social i Sociologia que tota persona ocupa una sèrie de rols que, almenys en certa mesura, li són imposats socialment.
Aquests rols porten associades unes conductes i unes expectatives en els altres amb els quals interactua la persona.
Per aquest motiu hi ha qui diu que parlar o analitzar a una persona que està en el grup de forma individual és un error, l'hem d'observar i entendre amb les ulleres del grup.

Segons Moreno dins de l'Orientació Sociomètrica:
Els grups són unes estructures que es mantenen gràcies a unes forces que depenen d’unes lleis:

- Llei Sociogenètica. Totes les estructures grupals son diferents perquè evolucionen. Per selecció natural. Sobreviuen els grups que doten als seus components de més capacitat per adaptar-se a la societat.

- Llei Sociodinàmica. Quant més contacte tinguem amb els altres components del grup, més estabilitat li donarem a aquest. Si és més estable, també ho serà el paper que hi jugarem.

- Llei Gravitació Social. Ens atreuen i repel•leixen conductes positives o negatives, tant dins del grup com entre grups.

Com interpretem això en les nostres vides?
El grup sigui escollit (amics) o imposat (família, feina) ens ha de cobrir unes necessitats i aportar uns valors, sinó el nostre descontent és evident.
Per a assolir el nivell de confiança necessari per ser un grup madur hem de tenir espais comuns de trobada, en el cas de les feines: reunions on se'ns permeti participar, trobades, etc
I òbviament a qui no li agraden unes bones paraules, que ens tractin bé i que ens diguin que és el que hem fet bé?
 
No tothom gaudeix d'aquetes conductes al seu entorn, potser hem de ser nosaltres els primers en començar a fer-ho...