dissabte, 11 de juny del 2011

Les Creences i Valors, la base d'una manera de fer

L'altre dia navegant per internet vam descobrir aquest conte de Pedro Pablo Sacristán a cuentosparadormir.com:

Hubo una vez una princesa increíblemente rica, bella y sabia. Cansada de pretendientes falsos que se acercaban a ella para conseguir sus riquezas, hizo publicar que se casaría con quien le llevase el regalo más valioso, tierno y sincero a la vez. El palacio se llenó de flores y regalos de todos los tipos y colores, de cartas de amor incomparables y de poetas enamorados. Y entre todos aquellos regalos magníficos, descubrió una piedra; una simple y sucia piedra. Intrigada, hizo llamar a quien se la había regalado. A pesar de su curiosidad, mostró estar muy ofendida cuando apareció el joven, y este se explicó diciendo:

- Esa piedra representa lo más valioso que os puedo regalar, princesa: es mi corazón. Y también es sincera, porque aún no es vuestro y es duro como una piedra. Sólo cuando se llene de amor se ablandará y será más tierno que ningún otro.

El joven se marchó tranquilamente, dejando a la princesa sorprendida y atrapada. Quedó tan enamorada que llevaba consigo la piedra a todas partes, y durante meses llenó al joven de regalos y atenciones, pero su corazón seguía siendo duro como la piedra en sus manos. Desanimada, terminó por arrojar la piedra al fuego; al momento vio cómo se deshacía la arena, y de aquella piedra tosca surgía una bella figura de oro. Entonces comprendió que ella misma tendría que ser como el fuego, y transformar cuanto tocaba separando lo inútil de lo importante.

Durante los meses siguientes, la princesa se propuso cambiar en el reino, y como con la piedra, dedicó su vida, su sabiduría y sus riquezas a separar lo inútil de lo importante. Acabó con el lujo, las joyas y los excesos, y las gentes del país tuvieron comida y libros. Cuantos trataban con la princesa salían encantados por su carácter y cercanía, y su sola presencia transmitía tal calor humano y pasión por cuanto hacía, que comenzaron a llamarla cariñosamente "La princesa de fuego". Y como con la piedra, su fuego deshizo la dura corteza del corazón del joven, que tal y como había prometido, resultó ser tan tierno y justo que hizo feliz a la princesa hasta el fin de sus días

Els Valors d'una societat són molt forts i està clar que cada cop treballem per a millorar la nostra Cooperació i la Igualtat d'Oportunitats. Què veiem quan comparem un conte com la Blancaneus amb aquesta princesa més intel·lectual i menys desamparada?
El canvi s'esdevé ràpid però encara ens queden reminiscències antigues a la nostra societat.

A F.O.C. en els processos de Coaching creiem que és de vital importància treballar amb les Creences i Valors de la persona per alinear-los en la consecució dels seus objectius i poder construir un camí clar.
Les decisions apart de que han de ser meditades amb els seus pros i contres també han d'aprofundir en quines conseqüències tindran en el nostre estil i filosofia de vida.

Pots contactar amb nosaltres a info@foc-web.com i demanar més informació al respecte.

dimecres, 8 de juny del 2011

Trobades de Psicologia i Coaching

Ahir F.O.C. va assistir a una reunió de la Secció de les Organitzacions al Col·legi Oficial de Psicòleg@s
Aquesta reunió forma part d'una sèrie de trobades que durant el 2011 estan tractant sobre Coaching.
Volem compartir amb vosaltres alguns aspectes del Coaching que es van destacar:

Francisco-Solano Romero que actualment, exerceix la seva professió com a consultor i ponent, en diferents fòrums, en Desenvolupament Directiu, especialitzat en Lideratge, Comunicació i Gestió d’Equips d’Alt Rendiment, en l’àmbit empresarial
va començar a una frase molt clara:
"Ningú pot viure de forma sana i aïllada al mateix temps"
les persones tenim la necessitat de formar part de diferents sistemes (personal, familiar, comunitat de veïns...) tot ve determinat per el tipus de relacions que tenim.
Els sistemes creen patrons d'interacció, generen propietats que en part són independents del que fem per separat.
Ansietat, Estrés, Depressió... totes aquestes patologies provenen de sistemes no preparats per passar d'un estil tancat a obert o simplement que siguin tancats dins de contextos oberts i canviants.
El feedback ens serveix per autorregular-nos, provocant petits canvis que influeixen sobre els altres components dels sistemes.
El coaching ajuda al subsistema a entendre al suprasistema, hem d'anar a la mateixa velocitat i comprendre el que ocórrer al nostre entorn per a sentir-nos a gust.
També ajuda a entendre què passa, ja que fa que la presa de consciència sigui millor.

Els principis generals de moltes associacions de coaching treballen per a tenir en compte els diversos sistemes dels que formem part. En un bon resum ens trobem aquests aspectes:
- Hem de valorar en tota acció quina repercussió tindrà en els sistemes dels que forma part la persona. Un cop definits els objectius de treball serà molt important pactar un compromís cap a l'acció.
- Els objectius vitals han d'estar lligats a l'estratègia del sistema o crearem distorsions.
- Els resultats hauran de tenir una part visible per a seguir motivant a l'acció.
- El coaching és coactiu, té un comportament tridimensional com tots els sistemes (emocional / potencials de la persona / espais de treball)

A F.O.C. creiem en la importància d'aprendre constantment i creiem en la relació del Coaching amb la Psicologia Preventiva des d'una perspectiva sistèmica.

diumenge, 5 de juny del 2011

Aprenem treballant: Gestió de les Emocions

Finalitza un mes de maig ple d'oportunitats, avui ens volem centrar en una formació de la que hem aprés molt, hem treballat la Gestió de les Emocions amb un grup de 16 persones molt predisposades a millorar.

Tothom sap que les emocions són part de la nostra vida. Aquesta paraula vol dir moviment cap a fora, EXPRESSAR i això és el que necessitem en els nostres àmbits (professional, de parella, amistats, oci, familiar) , expressió de les emocions de forma correcte.

Hem de saber veient aquest esquema que l'emoció és subjectiva i té un per què d'existir. Això ens porta a comprendre allò que sempre acaba sorgint en un procés de desenvolupament personal i de coaching: Cada persona reacciona de manera diferent per què la seva interpretació de les situacions també pot ser diferent. I té tot el dret a fer-ho i de fet proposem que és una obligació expressar les emocions. Què és el més intel·ligent? cercar la manera d'expressar-les recordant que són una forma de comunicació i tothom les estarà interpretant.
Per exemple si jo tinc POR notaré certa ansietat i incertesa, per què em sento així? per un motiu molt sà: Protecció davant una possible amenaça de perill. Les reaccions poden ser diverses; fugir corrents, amagar-se darrera d'algú, quedar-se petrificat, mostrar-se com a víctima...amb ella sempre cercarem protecció i comprensió per part dels altres.                                                                      Com hem d'actuar davant la POR i d'altres emocions que ens envolten en el dia a dia?           1. Parar atenció a les nostres sensacions i emocions: connectar amb la respiració ajuda a “adonar-nos” del que succeeix en el nostre propi espai emocional.
2. Aturar-se i mirar: donar-se un moment de reflexió és clau per comprendre i regular les nostres emocions.
3. Apuntar les accions per saber que farem.
4. Actuar amb Atenció: responent conscientment, i NO reaccionant amb el nostre pilot automàtic.

Imagineu-vos que sempre visquessim amb el pilot automàtic i no dominessim les nostres accions. Seria un caos. La clau és la Confiança en un@ mateix@. A F.O.C. en els  processos de Coaching treballem amb els nostres clients aquest concepte per partir d'una bona base.

Així doncs us recomanem pensar en que totes les emocions són LEGÍTIMES. No podem viure sense elles. Som éssers emocionals. Així que hem de reconèixer-les i respectar-les, tot i que tenint en compte els límits de l’expressió. També som éssers SOCIALS i com a tals els nostres límits comencen a on ens fiquem en el terreny de les altres persones.