dimecres, 11 de maig del 2011

DONES EN XARXA: Entrevista a Natàlia Pomar i Clara Vergés de FOC

Us deixem l'article publicat per aquesta entitat que organitza en diferents territoris activitats per a dones; podeu conèixer més detalls a http://donesenxarxa.cat  (http://donesenxarxa.cat/Entrevista-a-Clara-Verges-i)

Dones en xarxa entrevista a Clara Vergés i a Natàlia Pomar, dues psicòlogues emprenedores que han creat un projecte “FOC” Formació , Orientació i Coaching”

- Però, us preguntareu... Què és exactament FOC?
FOC és una organització especialitzada en formació, orientació i coaching. Les seves fundadores, la Clara i la Natàlia, creuen en el valor de les persones i per això treballen, per a potenciar les seves habilitats i contribuir, així al seu benestar. Defensen la psicologia preventiva com a model de treball. Per aquest motiu, a Foc es promouen capacitats i es dota d’eines pròpies que permetin a la persona enfrontar-se a situacions complicades de manera òptima. Es dirigeixen els esforços també a apoderar als seus col•laborad@rs i preparar-l@s per a possibles obstacles vitals.

-Coneixem de més a prop a les nostres protagonistes d’avui.
Clara Vergés és Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (2000), Màster en Direcció de Recursos Humans per l’Escola d’Administració d’Empreses, Màster-Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals al CEF i Màster en Coaching Integral per MOTIVAT. Té una gran experiència com a Consultora-Assessora d’empreses privades, administració pública i del tercer sector en Desenvolupament personal i Tècniques de recursos humans. És Formadora i Coordinadora d’equips de motivació.

Natàlia Pomar , és Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona (2004), postgraduada en Gestió i Direcció d’entitats no lucratives per la Universitat Ramon Llull (2008). Té experiència com a Responsable de Recursos Humans en diverses entitats i empreses. Orientadora i Coach per a persones de diferents col.lectius.

-Expliqueu-nos una mica més sobre FOC. A qui va adreçat el vostre projecte i quines són les àrees de treball que desenvolupeu?
El nostre projecte està adreçat tant a particulars com a col•lectius i/o grups com a empreses. S’estructura en tres àrees de treball. Formació en habilitats Orientació i Coaching per practicar la psicologia preventiva i positiva. És allò de “cuidem-nos abans que passi res…” diu la Clara Vergés.

-Ens interessa saber com us han ajudat les tic’s per desenvolupar la vostra empresa, el vostre projecte.

“Ens ha proporcionat moltes coses…Per això vam crear una web, la web de foc i el nostre bloc (http://www.foc-web.blogspot.com/) …” diu la Natàlia Pomar. Gairebé podríem dir que el 45% del projecte es basa en l’ús de les eines tic’s. Us posaré alguns exemples. En primer lloc, la xarxa ens ha permès donar-nos a conèixer. A través, de les xarxes socials a les que tenim perfils en diferents d’elles, com ara Linkedin, Facebook, Xing, Twitter, etc també ens ha permès interactuar amb clients, companys professionals, col•laboradors, proveïdors i persones particulars que et fan consultes. D’altra banda, “Internet és una eina molt útil pel que fa a les recerques, és clar…” diu la Clara. Així com la gestió dels contactes, o la recerca de proveïdors o de nous clients potencials. La xarxa d’ajuda a trobar a molta gent que t’interessa...

Ens arrisquem a preguntar-lis sobre la tasca que realitza Dones en xarxa en aquest sentit, ja que la Clara i la Natàlia, fa més d’un any que ens segueixen a través d’Internet, i participen a moltes de les activitats que organitzem amb dones. Va dieu, Què en peseu del que fem a Dones en xarxa?
Es miren entre elles i decideixen qui parla primer…I és que així, en directe quedarà tal qual, els hi diem nosaltres…perquè s’expressin de forma totalment sincera i oberta, per això els fem aquesta pregunta sorpresa.

Parla la Natàlia. “El cert és que des que participen en Dones en xarxa hem pogut interactuar amb altres dones i ens ha anat molt bé per prendre contacte amb altres punts de vista diferents i d’entendre la realitat d’una altra forma. A més el fet que ens ha donat la oportunitat de conèixer a altres dones com nosaltres que també estan impulsant els seus projectes o que tenen moltes ganes de aportar en positiu i es molt interessant” . La Clara Vergés ens comenta… “També ens ha proporcionat contactes no només a nivell de clients, sinó a nivell de col•laboradors que és important”. Totes dues coincideixen en un element comú. La Clara ens ho comenta des d’un punt de vista estrictament professional “ I de les trobades com el Còctel & Blocs” per exemple, que permeten una interrelació entre dones per crear xarxa, la veritat és que s’aconsegueix al cent per cent i pensem que és molt positiu” .

Parlem ara de la crisi econòmica i els preguntem com els està afectant des del punt de vista professional al seu projecte. Com us afecta la crisi?
“Nosaltres ho veiem com una oportunitat i de fet, estem aprofitant la crisi per fer coses noves, per aprendre molt. Des del punt de vista dels serveis que estem prestant més, entenem que com a conseqüència de la crisi, a nivell del Coaching per exemple, ens estem trobant amb moltes persones, especialment dones que s’adrecen a nosaltres per enfortir el seu apoderament dins les seves empreses per guanyar confiança” diu la Clara Vergés. Així mateix, afegeix… “Estem treballant més el concepte de “la intel•ligència col•lectiva, compartir coneixements, projectes, idees.Pensem que això es un punt molt fort pel lideratge femení i és una manera diferent de liderar. La crisi dona la oportunitat de que, ja que hem de canviar el sistema econòmic i els processos pel que fa al món del treball, aprofitem ara per fer-nos més fortes i aportar el nostre gra de sorra”.

La següent pregunta és sobre les relacions home-dona en el seu àmbit professional. Ens interessa conèixer com veieu aquesta relació entre gèneres. Quines dificultats es visibilitzen?
“Des de la nostra experiència al món de l’empresa i dels RRHH i aquí coincidim totes dues… Nosaltres ens hem trobat quan parlem d’estructures professionals que en tot el que són caps de departaments predomina la figura masculina, quan és sobtadament xocant, ja que a la nostra carrera, la psicologia, les dones som majoritàries. Tanmateix, detectem una manca de confiança per part de les dones, en el fet que es creguin més elles mateixes que són referents en aquest camp professional. Sabem pel que coneixem en l’àmbit dels RRHH que hi han més homes referents que dones i és per això que pensem que aquí hi ha un camp molt ampla per recórrer encara” diu la Natàlia Pomar.

I parlant de dones referents, ens atrevim a preguntar-lis si tenen una figura femenina d’exemple amb la que s’identifiquin. Una dona referent?

La Clara Vergés ens respon amb un model prou conegut a nivell social a Catalunya.



“Per a mi la Muriel Casals, la Presidenta d’Omniun Cultural, és una dona que esdevé una referència. La veig com una dona que fa les coses ben fetes i té el seu propi estil, tenint en compte que els seus antecessors al càrrec, dins aquesta organització, tots han estat homes. La Muriel Casals, crec que aportar un altre estil de lideratge femení diferent”.

I finalment, els demanem que adrecin el seu missatge a les dones de la xarxa.

Comença la Clara Vergés: “Animeu-vos a fer servir qualsevol xarxa social, qualsevol eina tic perquè li treureu molt de profit. És molt interessant i aprens molt i comparteixes moltes coses…” I el missatge de la Natàlia Pomar. “També em sumo a la recomanació que fa la Clara. L’ús de les tic’s i de la xarxa és molt útil. A més, també podeu trobar serveis online com els que nosaltres oferim a través de la nostra web per orientar o fer coachin, ja que així guanyem temps. I les dones ja sabem que necessitem sempre guanyar temps perquè fem moltes coses…” http://foc-web.blogspot.com/



Aquí teniu el vídeo de l’Entrevista.


GRÀCIES PER FER-NOS APRENDRE TANT DONES EN XARXA!!







diumenge, 8 de maig del 2011

Punt de Trobada Empresarial al Parc Tecnològic del Vallès - Networking Cerdanyola

El proper 31 de maig a les 9h del matí tindrà lloc a la Carpa Central del Parc Tecnològic del Vallès - Avinguda Parc Tecnològic, 3 (CERDANYOLA DEL VALLÈS) el Primer Punt de Trobada Empresarial del Parc

Què és Networking?
Fer Networking és un procés que es porta a terme amb el fi de generar i ampliar contactes. Permet no tan sols oferir un producte o servei, si no també rebre ajuda, informació i beneficis complementaris d'altres empreses, proveïdors i clients... i què millor oportunitat de conèixer i aprofitar els recursos més propers que obrin les nostres ments, generar oportunitats i deixar que ens coneguin i conèixer!

Quin és el motiu?
Principalment generar aliances estratègiques que poden ser útils a curt, mitjà o llarg termini. Davant la manca de recursos econòmics s'ha de ser creatiu. Es pot abastar mercat de manera més eficaç, professional i amb costos més reduïts formant sinergies amb altres empreses.

Quines avantatges hi ha?

1. Ampliar la xarxa de contactes.
2. Compartir experiències amb altres empreses i persones en la mateixa situació.
3. Trobar possibles col•laboradors, proveïdors o clients.

No hem de veure un possible competidor si no un possible col•laborador. Hem de canviar la tradicional manera de fer negocis i ampliar la nostra visió de futur. Re inventar-se, pensar en nous reptes, nous projectes i saber que no tot passa per nosaltres, saber que podem contar amb d'altres persones i empreses en un intercanvi mutu.

El Networking és eficaç?
Només us diré que un 49% de les empreses que van a actes de Networking aconsegueixen generar sinergies efectives amb d' altres empreses... penseu vosaltres mateixos si és eficaç!
Creiem imprescindible el networking a qualsevol empresa, establint relacions, contactes i col•laboracions entre entitats professionals.
L’empresa al segle XXI està sotmesa a constants canvis econòmics i socials, i ens empeny a obrir les nostres ments a noves formes de fer negocis. El model de empresa autosuficient ja no és vàlid fins i tot per a empreses amb grans estructures, ara s’ha de cercar la col•laboració i cooperació maximitzant el valor afegit i baixant els costos.


Com?
Apunteu-vos a través de la Plataforma d'inscripció: http://plataforma.btools-empresa.com/

Les jornades de networking es desenvolupen en les següents parts:

9:00h

Acreditació en el lloc de l’esdeveniment.

9:30h

Presentació institucional (Cerdanyola del Vallès)

9:45h

Explicacions del funcionament del networking

10:00h

Taller dinàmic de "Creativitat i xarxes de treball" a càrrec de F.O.C.

Entrevistes (Networking). Durant aquest temps hi haurà un càtering a disposició dels assistents.

13:30h

Finalització jornada



Quan?



Dia 31 de Maig de 2011.

On? Carpa PTV


ORGANITZEN: